29 Ocak 2019 Salı

WordPress Güvenliğini Artırmak

WordPress Güvenliğini Artırmak İçin En İyi .htaccess Parçacıkları


WordPress güvenliği acemi blogcular arasında en çok zarar gören faktörlerden biridir. Denetlenmeyen bir WordPress kurulumunda, katılımsız bırakılan oldukça az sayıda potansiyel güvenlik açığı vardır. WordPress kurulum eğitimlerinin çoğu, WordPress'i birkaç dakika içinde dağıtmanın hızlı ve kolay bir yolunu açıklar. Ancak birkaç önemli güvenlik faktörünü kaçırıyorlar. Örneğin, 'yönetici' kullanıcı adını tarayan ve kullanan dizin, ciddi güvenlik boşlukları olarak kabul edilir. Bugün, WordPress blogunuzun güvenliğini artıracak 10 .htaccess kod parçacığına göz atacağız. Başlamadan önce, htaccess dosyasının ne olduğuna bir göz atalım.

.Htaccess dosyasi nedir?

Bir htaccess dosyası, Apache web sunucusunun her bir dizin için yorumlaması için isteğe bağlı bir yapılandırma dosyasıdır. Bu dosyada çeşitli ayarları saklayabilirsiniz: parola bir dizini korumak, IP'leri engellemek, bir dosyayı veya herkese açık erişimi engellemek vb. Geleneksel olarak, .htaccess dosyası temel WordPress kurulum dizininde bulunur. Varsayılan olarak kalıcı bağlantı yapısını depolar.

İPUCU:  Öğreticiye başlamadan önce, mevcut .htaccess dosyasını (varsa) Dropbox gibi bir bulut depolama hizmetinde yedeklediğinizden emin olun. Belirli bir kod pasajı sitenizi keserse, bu bilinen en son çalışan .htaccess dosyasına geri dönmektir. Hadi başlayalım.

1. Kötü Botları Engelle

Kötü botlar

.Htaccess dosyasının en iyi kullanımlarından biri, birden fazla IP adresinin sitenize erişmesini reddetme yeteneğidir. Bu, bilinen spam göndericileri ve diğer şüpheli veya kötü amaçlı erişim kaynaklarını engellerken kullanışlıdır. Kod:

# Block one or more IP address.
# Replace IP_ADDRESS_* with the IP you want to block

<Limit GET POST>
order allow,deny
deny from IP_ADDRESS_1
deny from IP_ADDRESS_2
allow from all
</Limit>

IP_ADDRESS_1, sitenize erişmesini önlemek istediğiniz ilk IP'dir. İstediğiniz kadar IP ekleyebilirsiniz. Hangi kullanıcı aracıları (tarayıcılar) kullanılırsa, bu IP adresleri, sunucunuzdan tek bir dosyaya erişemez. Web sunucusu tüm erişimi otomatik olarak reddeder.

2. Dizin Taramayı Devre Dışı Bırak

wordpress htaccess hack dizin taramayı devre dışı bırak
Bu, bir WordPress sitesindeki en zayıf güvenlik hatalarından biridir. Varsayılan olarak, Apache web sunucusu, dizin taramasını sağlar. Bu, web sunucusunun kök dizinindeki (bazen giriş dizini adı verilen) tüm dosya ve klasörlerin bir ziyaretçi tarafından listelenebildiği ve erişilebildiği anlamına gelir. Bunu istemiyorsunuz çünkü insanların medya yüklemelerinizi veya tema veya eklenti dosyalarınızı taramasını istemiyorsunuz.

Eğer rastgele bir şekilde WordPress çalıştıran 10 kişisel veya işletme web sitesini seçersem, 6-8 tanesi dizinde gezinmeyi devre dışı bırakmaz. Bu, herkesin wp-content / uploads klasörü veya varsayılan index.php dosyasına sahip olmayan başka bir dizine kolayca göz atmasına izin verir . Aslında, gördüğünüz ekran görüntüsü, düzeltmeyi önermeden önce müşterimin sitelerinden biri. Dizin taramayı devre dışı bırakmak için kod pasajı:

# Disable directory browsing
Options All -Indexes

3. wp içeriğinden Sadece Seçili Dosyalara İzin Ver

Bildiğiniz gibi wp-content klasörü temalarınızı, eklentilerinizi ve tüm medya yüklemelerinizi en çok içeriyor. Kesinlikle insanların kısıtlama olmadan erişmesini istemiyorsunuz. Dizin taramayı devre dışı bırakmanın yanı sıra, tüm dosya türlerinin erişimini reddedebilir, birkaç tane kaydedebilirsiniz. Temelde, JPG, PDF, DOCX, CSS, JS vb. Dosyaları seçerek kaldırabilir ve diğerlerinden inkar edebilirsiniz. Bunu yapmak için, bu kod pasajını .htaccess dosyanıza yapıştırın:

# Disable access to all file types except the following
Order deny,allow
Deny from all

<Files ~ ".(xml|css|js|jpe?g|png|gif|pdf|docx|rtf|odf|zip|rar)$">
Allow from all
</Files>

Kodla yeni bir .htaccess dosyası oluşturmalı ve wp-content klasörüne yapıştırmalısınız . Bunu temel kurulum dizinine koymayın - yoksa işe yaramaz. Ayrıca, '|' ekleyerek listeye herhangi bir dosya türü ekleyebilirsiniz. 'rar' dan sonra. Yukarıdaki liste gerekli dosyaları içerir - XML, CSS ve JavaScript, ortak resim ve belge formatları ve en sonunda kullanılan arşiv formatları.

4. Tüm Erişimi wp-içerirler ile sınırla

Klasör wp-includes Herhangi bir eklenti veya tema olmadan birini - WordPress çekirdek sürümünü çalıştırmak için kesinlikle gerekli olan dosyaları içerir. Unutmayın, varsayılan tema hala wp-content / theme dizininde bulunur. Bu nedenle, hiçbir ziyaretçi (siz dahil) wp-include klasörünün içeriğine erişim gerektirmemelidir . Aşağıdaki kod pasajını kullanarak erişimi devre dışı bırakabilirsiniz:

# Block wp-includes folder and files

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^wp-admin/includes/ - [F,L]
RewriteRule !^wp-includes/ - [S=3]
RewriteRule ^wp-includes/[^/]+\.php$ - [F,L]
RewriteRule ^wp-includes/js/tinymce/langs/.+\.php - [F,L]
RewriteRule ^wp-includes/theme-compat/ - [F,L]
</IfModule>

5. Yalnızca Seçili IP Adreslerinin wp-admin'e Erişmesine İzin Ver

Wp-admin klasörü WordPress dashboard çalıştırmak için gereken dosyaları içerir. Çoğu durumda, ziyaretçilerinizin bir hesap açmak istemedikleri sürece WordPress panosuna erişmeleri gerekmez. İyi bir güvenlik önlemi, wp-admin klasörüne erişmek için yalnızca birkaç seçilmiş IP adresinin etkinleştirilmesidir . Editörlere, katkıda bulunanlara ve diğer yöneticilere - WordPress panosuna erişmesi gereken kişilerin IP'lerine izin verebilirsiniz. Bu kod parçacığı yalnızca sabit IP'lerin wp-admin klasörüne erişmesine izin verir ve dünyanın geri kalanına erişimi reddeder.

# Limit logins and admin by IP

<Limit GET POST PUT>
order deny,allow
deny from all
allow from 302.143.54.102
allow from IP_ADDRESS_2
</Limit>

Yeni bir .htaccess dosyası oluşturduğunuzdan ve onu temel kurulum dizinine değil wp-admin klasörüne yapıştırdığınızdan emin olun. İkincisi ise, sizden başka kimse siteye göz atamayacak - arama motorları bile değil! Bunu kesinlikle istemiyorsun. Bu önlemin bir kaç çöküşü aşağıdaki gibidir:

Siteniz yeni kullanıcı kaydına izin veriyorsa veya tanıtıyorsa , kullanıcı sayısını takip etmek neredeyse imkansız olurdu. Örneğin, WPExplorer'da harika ücretsiz temalarımızı indirmek istiyorsanız kayıt olmalısınız.
Olan insanlar dinamik IP adresleri (PPP veya PPPoE protokollerini kullanarak çoğunlukla ADSL genişbant kullanıcıları), onların IP'leri değişti onlar çıkış yapıp onların ISP giriş her zaman var. Kesinlikle tüm bu IP'lerin izini sürmek ve bunları htaccess dosyasına eklemek pratik olmaz.
Mobil geniş bant: 3G veya 4G'de olsanız da, IP adresiniz bağlı olduğunuz mevcut hücre kulesine bağlıdır. Seyahat ettiğinizi söyleyin - IP adresiniz, kökeninden taşıdığınız her mil ile birlikte sürekli değişecek. Yine, htaccess dosyasını takip etmek neredeyse imkansız.
Genel Wi-Fi Bağlantı Noktaları: Genel bir Wi-Fi etkin noktası kullanarak İnternete bağlanıldığında kimlik bilgilerinin kullanılması büyük bir hayırdır, çünkü küçük bir yazılımı olan bir çocuk yazdığınız her karakteri çıkarabilir. Her Wi-Fi etkin noktasında benzersiz bir IP adresi olacaktır.
Neyse ki, tüm bu dezavantajlar (ilkini kaydedin), bir VPN kullanılarak düzeltilebilir. VPN'inizi yalnızca tek bir IP adresi kullanarak bağlanacak şekilde ayarlarsanız, bunu sadece htaccess dosyanıza ekleyebilirsiniz; tüm sorunlarınız çözülecektir.

6. wp-config.php ve .htaccess kodunu herkesten koruyun

wordpress-e-ticaret-güvenlik-alışveriş-ipuçları
Wp-config.php dosyası WordPress sitenizin en hassas erişim kimlik bilgilerini içerir. Diğer ayarların yanı sıra veritabanı adını ve erişim bilgilerini ve çeşitli diğer kritik verileri içerir. Hiçbir koşulda başkalarının bu dosyaya bakmasını istemezsiniz. Ve tabii ki, tüm bu güvenlik kaynağına - .htaccess dosyasının kendisine - halka açık erişimi engellemek istiyorsunuz . Aşağıdaki kodla wp-config.php dosyasına erişimi devre dışı bırakabilirsiniz :

# Deny access to wp-config.php file
<files wp-config.php>
order allow,deny
deny from all
</files>
Tüm htaccess dosyalarına erişimi reddetmek için (bazılarının wp-admin ve diğer klasörlerde bulunabileceğini unutmayın), bu kod snippet'ini kullanın:

# Deny access to all .htaccess files
<files ~ "^.*\.([Hh][Tt][Aa])">
order allow,deny
deny from all
satisfy all
</files>

7. Görüntü Hotlinking inkar

görüntü hotlinking
En güzel .htaccess dosyası hack'lerinden biri, bu da kuyruğu bacakları arasında çalışan içerik kazıyıcılarını gönderir. Birisi sitenizin görüntüsünü kullandığında, bant genişliğiniz tükeniyor ve çoğu zaman bunun için kredili bile değilsiniz. Bu kod snippet'i bu sorunu ortadan kaldırır ve bir hotlink algılandığında bu görüntüyü gönderir.

# Prevent image hotlinking script. Replace last URL with any image link you want.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?yourwebsite.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?yourotherwebsite.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ http://i.imgur.com/MlQAH71.jpg [NC,R,L]

8. Tarayıcı Önbelleğe Almayı Etkinleştirme

web tarayıcılarının listesi
İstemci tarafı önbelleğe alma olarak da bilinen bu .htaccess, WordPress siteniz için önerilen tarayıcı önbellekleme seçeneklerini etkinleştirir. Diğer projelerde de kullanabilirsiniz - HTML siteleri vb.

# Setup browser caching

<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 2 days"
</IfModule>

9. Bakım sayfasına yönlendirme

Web barınaklarını taşırken veya bazı bakım görevlerini gerçekleştirirken, ziyaretçilerinize web sitesinin bir yükseltme veya bakım işlemi geçirdiğini bildirmek için her zaman statik bir "bakım için aşağı" HTML dosyası oluşturmanız önerilir. Bir maintenance.html dosyası (veya başka bir dosya adı) oluşturun ve dosyayı temel WordPress kurulum dizinine yükleyin. Aşağıdaki pasajı .htaccess dosyanıza yapıştırın. İşlem bittiğinde, genel işleme geri dönmek için bu satırları sildiğinizden veya yorumladığınızdan emin olun. Her satırın başına '#' ekleyerek yorum yapabilirsiniz.

# Redirect all traffic to maintenance.html file
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123\.123\.123\.123
RewriteRule $ /maintenance.html [R=302,L] 
10. Özel Hata Sayfaları
404 şablon

403, 404 ve 500 gibi hatalar için kullanıcı dostu özel hata sayfalarını yapılandırmak için .htaccess dosyasını da kullanabilirsiniz. Hata sayfanızı hazırladıktan sonra - error.html diyelim, temel WordPress kurulum dizininize yükleyin. Ardından, özel hata sayfasını etkinleştirmek için .htaccess dosyanıza aşağıdaki kod parçasını ekleyin:

# Custom error page for error 403, 404 and 500

ErrorDocument 404 /error.html
ErrorDocument 403 /error.html
ErrorDocument 500 /error.html

Sonuç:

Bugün, WordPress sitenizi güçlendirmek için en iyi htaccess bilgisayar korsanlarından bazılarını öğrendik. Her modülü test etmeden önce ve sonra .htaccess dosyasının bir yedeğini alırken her modülü birer birer denemenizi öneririm. Bunun nedeni, .htaccess dosyasının çok kritik olmasıdır. Eksik '#' karakterli veya yanlış yerleştirilmiş '</IfModule>' sitenizin bütünlüğünü tahrip edebilir. WordPress panonuza hareket halindeyken sık sık erişiyorsanız, seçici IP'leri wp-admin klasörünüze etkinleştirmemeniz önerilir .

22 Ocak 2019 Salı

Maskeli ve Standart Yönlendirme (Frame ve Standart Forwarding)

Standart Yönlendirme

Sitenizi farklı bir siteye doğrudan yönlendirmek istiyorsanız Standart Yönlendirme işlemini uygulamanız gerekiyor.

Standart yönlendirmeye örnek olarak, maestropanel.net yazıldığı zaman maestropanel.com adresinin açılmasını sağlamak diyebiliriz.

Yönlendirme işlemine bir süre koymak isterseniz content= 0 değerini saniye cinsinden değiştirebiliriz. Bu parametre ile maestropanel.net sitesine erişmeyi denediğimizde belirttiğimiz x saniye sonrasında maestropanel.com’a yönlendirebiliriz.

Yönlendirme kodunu yönlenecek sitenin ana dizinine index.html dosyası olarak kaydedilmesi gerekiyor.

Standart yönlendirme kodu

<html>
  <head>
    <meta http-equiv="refresh" content="0; URL=http://www.yonleneceksite.com">
  </head>
</html>

Frame Yönlendirme

Sitenizin farklı bir siteyi kendi içerisinde açmasını istiyorsanız Maskeli Yönlendirme işlemini uygulamanız gerekiyor.

Maskeli yönlendirmeye örnek olarak, mpanel.net yazıldığı zaman maestropanel.com adresi gibi açılmasını sağlamak diyebiliriz.

Yönlendirme kodunu yönlenecek sitenin ana dizinine index.html dosyası olarak kaydedilmesi gerekiyor.

Frame yönlendirme kodu

<html>
 <head>
  <title>Site Başlığı</title>
 </head>
 <frameset cols="*">
 <frame name="main" src="http://www.yonlenecekisite.com" scrolling="auto" noresize>
 <noframes>
  <body>   Tarayıcınız frame yonlendirmeyi desteklememektedir.  </body>
 </noframes>
</frameset>
</html>

21 Ocak 2019 Pazartesi

Yeni Başlayanlar için SEMrush Rehberi

SEMrush, dijital pazarlama söz konusu olduğunda SEO’dan PPC’ye web sitenizin ve rakip sitelerin performansını düzenli olarak takip edebileceğiniz online araçlardan birisidir.  Sağlamış olduğu hayati önemdeki verilerin yanı sıra, trendleri düzenli takip etmesi ve yenilikçi yaklaşımıyla bir adım öne çıkmaktadır. SEMrush’ı iyi şekilde kullanarak dijital pazarlama çalışmalarınızda önemli bir avantaja sahip olabilirsiniz. Bu düşüncelerle araca yatırım yapmış ya da yapacak olanlara rehber niteliğinde kapsamlı bir yazı hazırladık. Yazıyı okuduktan ve son bölümde yer alan teklifimizi değerlendirdikten sonra, siz de SEMrush’ı çok daha etkin bir şekilde kullanmaya başlayacaksınız.


Giriş – Semrush Hakkında
Proje Oluşturmak ve Yönetmek
Site Denetimi (Site Audit)
Sıralama Takibi (Position Tracking)
SEO Fikirleri (SEO Ideas)
Sosyal Medya Aracı (Social Media Tracker)
Marka İzleme (Brand Monitoring)
Organic Traffic Insights
Backlink
Anahtar Kelime Analizi
Size Bir Teklifimiz Var
SEO ve SEM başta olmak üzere tüm dijital pazarlama kampanyalarınızdan daha iyi dönüşüm ve sonuç alabilmeniz için size SEMrush desteği veriyoruz. Aşağıdaki butona tıklayarak 14 günlük SEMrush deneme sürümü için kayıt olun ve info(@)stradiji.com e-posta adresini kullanarak bizimle iletişime geçin! SEMrush’ı Ücretsiz Deneyin!
 

Giriş – SEMrush Hakkında

SEMrush aylık ödeme ile satın alabileceğiniz bir online araçdır. En iyi fiyatla “Pro” ödeme planıyla aylık 99,95 Usd ödeyerek SEMrush kullanmaya başlayabilirsiniz. Başlangıçta bu fiyat çok uygun görünmeyebilir fakat piyasadaki benzer araçlarla ve sağladığı hizmetler göz önüne alındığında bu bütçe oldukça makul görünüyor. Pro planıyla 5 Web sitesini proje olarak ekleyerek kullanabiliyorsunuz. Eğer yıllık olarak kullanmayı seçerseniz, bu planda 1199 yerine 999 Usd ödeyerek 200 Usd tasarruf edebilirsiniz.

Hangi paketin size en uygun olduğuna karar vermeden önce, aracın önemli özelliklerini gözden geçirelim:

Domain Analytics – Bu bölümde size ait olan ya da olmayan herhangi bir domain’in SEO ya da PPC performansı hakkında önemli doneler elde edebilirsiniz.
Projeler – Bu bölüm proje olarak tanımladığınız herhangi bir domain için site üstü Audit, sıralama ve backlink takibi, vb. servisler için kullanılmaktadır.
Raporlama – SEMRush, sitelerinizde PDF formatında düzenli raporlar sunabilir, bazı fiyatlandırma planları raporlarda kişisel marka oluşturma gibi özelliklere sahiptir (Pro plan bu özelliğe sahip değildir).
Kullanıcı Yönetimi – Her hesap, seçtiğiniz pakete bağlı olarak bir kullanıcıyla başlayacak ve en fazla 9 kişinin SEMRush hesaplarına kendi kullanıcı adlarıyla erişmesine izin verebilirsiniz (Pro plan sadece bir kullanıcıyla sınırlıdır). Her bir ekstra kullanıcı için aylık 140$ ödeme olduğunu da belirtmemizde fayda var.
Diğer – Farklı uygulamalarda göstermek üzere API erişimi sağlayarak gösterge panelleri hazırlayabilirsiniz (Pro plan bu özelliğe sahip değildir).
Şimdi her bir özellik hakkında fikir sahibi olduğunuza göre, SEMrush’ı nasıl kullanabileceğiniz ile ilgili bilgi vermeye başlayabiliriz.

Yukarıdaki görselde SEMrush Gösterge Tablosu’nu görebilirsiniz. Her ana fonksiyon sol tarafta listelenmiştir, ana kategoriler şunlardır: Domain Analytics (Domain Analizi) ,  Keyword Analytics (Anahtar Kelime Analizi), Project (Projeler),  My Reports (Raporlarım). Ayrıca kısaca tanıtacağımız SEO Content Template (SEO Uyumlu İçerik Şablonu) ve Topic Research (Konu Başlığı Analizi) diye adlandırılan, yazının bu aşamasında beta olan iki özellik daha bulunmaktadır .

Başlamak için bir anahtar kelime veya alan adı yazabilirsiniz. Alan adı girdiğinizde “Domain Analizi” bölümüne geçilir ve bir anahtar kelime “Anahtar Kelime Analizi” sayfasını açar.

Bu örnekte, “Amazon.com ” için bir arama yaptık. Görselde de görebileceğiniz gibi, pazarlama sonuçlarının hangi lokasyona dayandığını seçebilirsiniz. Coğrafi konuma göre veri sunmak, SEMrush’ı öne çıkartan özelliklerden yalnızca biridir; bir arama yaptığınızda, sonuçları sitenin hedeflediği ülkeye göre kontrol ettiğinizden her zaman emin olmalısınız. Böylece en doğru sonuçları aldığınızdan emin olabilirsiniz.

Siz de aşağıdaki kutucuk üzerinden ilk domain analizinizi yapabilirsiniz:


Asağıdaki SEMRUSH Academy videosunu izleyerek domain analizi ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz:

Proje Oluşturmak ve Yönetmek

Arama özelliklerine geçmeden önce, ilk projenizi başlatmanın zamanı geldi.

Kontrol panelinden, sağ tarafta “Projeler” adı verilen, yanında bir “ekle” düğmesi (+) bulunan bir buton göreceksiniz. Bu düğmeye tıkladığınızda, projenizin alan adını ve adını girebileceğiniz kutucuk yukarıdaki gibi açılmaktadır. Bilgilerinizi girin ve “oluştur” butonuna tıklayın.

Projenizi oluşturduktan sonra, SEMrush’ın sahip olduğu araçların kısa bir listesini yukarıdaki gibi göreceksiniz. Maalesef şuan için sitenizin mobil ve desktop versiyonları için ayrı birer proje oluşturmak durumunda olduğunuzu belirtelim.

Site Denetimi (Site Audit)

Site Denetimi ya da Site Audit aracı, sitenizde bir dizi site üstü SEO kontrolü gerçekleştirir ve teknik olarak yapılabilecek potansiyel  site üstü iyileştirmelerin bir listesini çıkarır. Bu aracı bizim açımızdan özel ve önemli kılan ise, önemli Google gelişmelerinin takip edilerek bu bölümün sürekli güncelleniyor olmasıdır. Ayrıca belirli tarihlerdeki taramaların sonuçlarını karşılaştırabilme imkanı sunması, site üstü hatalar söz konusu olduğunda Öncesi &amp; Sonrası şeklinde gelişim raporları oluşturmamıza yardımcı olmaktadır.

Ücretsiz SEO Analiz Raporu
Web Siteniz: 
mydomain.com
Raporu göndermemizi istediğiniz mail adresiniz: 
Telefon Numaranız: 
I agree to submit my email address, name and additional contact info for further storage and processing

Aşağıdaki SEMRUSH Academy videosunu izleyerek Site Audit bölümü ile ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz:

Pro İpucu: Önceliğinizi kırmızı renk ile gösterilen ve önemli site üstü SEO hatalarını barındıran Errors başlığı altındaki hataları düzeltmeye vermenizi tavsiye ederiz. Bu raporda belirtilen Total Score kafayı çok takmamanızı tavsiye ederiz, sonuçta SEMrush’ın sağlamış olduğu bir skordan öte bir anlam ifade etmemekte. Anca bu skorda haftadan haftaya artış gerçekleştirmeniz son tahlilde SEO çalışmalarına olumlu yansıyacaktır. Her bir URL için önemli güncellemeler yaptıktan sonra Search Console hesabınızdan Google Gibi Yapmanız çok daha hızlı bir geridönüş elde etmenizi sağlayacaktır.

Sıralama Takibi (Position Tracking)

Sıralama takibi, sitenizin arama motorlarında belirli anahtar kelimeler için nerede yer aldığını görmenizi sağlar. Bu  bölümdeki veriler yüzde yüz doğru olmasa da, sitelerinizdeki ilerlemeyi anında takip etmenin harika bir yoludur.

Görselde de görebileceğiniz gibi sıralama takibini yaparken konum ve cihaz seçimi yapmanız oldukça önemlidir. İsteğe bağlı olarak bölge ve şehir seçimi yaparak sonuçları daraltabilirsiniz. Ardından verinin hangi cihazdan çekileceğini seçebilirsiniz.

Yukarıdaki alanda yer alan bölüme rakip siteleri ekleyebilirsiniz. Bu tamamen isteğe bağlıdır ancak karşılaştırmak için birkaç rakip eklemeyi öneririz. Sitenizin performansını ve potansiyel olarak nasıl bir sonuç alabileceğinizi bilmek açısından tavsiye edilir.

En son aşamada takip etmek istediğiniz anahtar kelimeleri sıralama takip özelliğine eklemeniz gerekiyor. Bu bölümde seçtiğiniz anahtar kelimeleri isterseniz el ile, isterseniz Google Analytics ile, isterseniz SEMRush ile isterseniz daha önceden oluşturduğunuz dosyayı yükleyerek ekleyebilirsiniz. Google Analytics’ten anahtar kelime yükleyebilmeniz için SEMRush’a erişim vermeniz gerekiyor, buna ilerleyen maddelerde değineceğiz. Rakip site bilgisini ilerleyen aşamalarda girme imkanınız da var.

Pro İpucu: Anahtar kelimelerinizi girerken etiketler girmeyi de unutmayın. Böylece bir etiket (konu başlığı) bazından performansınızı takip edebilir, rakiplerle kıyaslama yapabilirsiniz.

Asağıdaki SEMRUSH Academy videosunu izleyerek Position Tracking bölümü ile ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz:

SEO Fikirleri (SEO Ideas ya da On Page Checker)

Bu bölüm sitenizde hızlıca gerçekleştirilebilecek pratik site üstü optimizasyon önerileri sunar. Bu kimi zaman sayfanıza eklenebilecek bir keyword şeklinde olabilir, kimi zaman ise hedef keyword’ünüzü içeriğinizde aşırı şekilde kullandığınıza dair uyarı alabilirsiniz.

SEO fikirleri bölümünde çalışmaya başlamak için sitenizin optimize edilmesini istediğiniz sayfalarını seçmeniz gerekir. Bu listeyi içe aktarabilir veya URL’lerin her birini elle girebilirsiniz. Hazır olduğunuzda, SEO Fikirleri seçtiğiniz sayfaları analiz etmeye başlayacaktır. Bundan sonra, fikirleri kendi renkleriyle ayrı kategorilere ayırır.

Strateji fikirleri – Sitenizde aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla sayfanız varsa bunlar gösterilir. Sitenizde zaten arama motorunda daha yüksek sıralamaya sahip başka bir sayfanız varsa, bir sayfayı denemek ve sıralamak zaman kazanır.

Semantik Fikirler – Arama motorları, anahtar kelimeler için sıralama yapılırken ilgili içeriği de hesaba katar; bu anlamsal bölüm, sayfanızdaki içerikle ilgili arama terimlerinin de hedeflenmesine yardımcı olup olmayacağını size söyleyecektir.

İçerik Fikirleri – Bu bölüm, sayfa içeriğiyle ilgili herhangi bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Başlık etiketlerinin geliştirilmesi (<h1> <h2>), daha fazla içerik eklenmesi gibi şeyler önerecektir.

Backlink fikirleri – Backlinkler SEO’nun çok önemli bir parçasıdır, bu bölüm, işiniz için potansiyel bağlantı kurma fırsatları için sizi uyaracak ve bağlantı metinlerini geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Teknik fikirler – Site denetimi yapmanızı gerektirecek türden hataları bu bölümde görebilirsiniz. Sitenizde yoğun düzeyde hata varsa site denetimi (site audit) uygulamasını çalıştırmanızı tavsiye ederiz.

Kullanıcı Deneyimi Fikirleri – Bugün sitenizin kullanıcı ara birimi, navigasyon yapısı ve gezintinin kolay olması çok daha önemli hale geliyor. Bu bölüm size potansiyel olarak biraz karışıklığa neden olan bölümleri göstermeye çalışır ve bu verileri çekmek için Google Analytics’i kullanır.

Sayfa fikirlerinden birine tıkladığınızda daha fazla veri görebilirsiniz. Önerilen değişikliklerin her biri için bir zorluk seviyesi olduğunu göreceksiniz. Bazı değişiklikler diğerlerinden daha zor görünebilir, bu durumda kolaydan başlayıp zora doğru gitmek iyi bir fikir olabilir.

Pro İpucu: Tavsiyemiz önceliğinizi Site Audit bölümünde yer alan önemli hataları düzeltmeye vermenizdir. Sonrasında bu bölümde yer alan önerileri akıl ve mantık süzgecinizden geçirerek hayata geçirebilirsiniz. Sonuçta SEMrush sizin önceliklerinizi bilemeyebilir, burada sizin sorumluluk almanız ve önerileri buna göre gerçekleştirmek ya da gerçekleştirmemek konusunda bir karar vermeniz gerekiyor.

Asağıdaki SEMRUSH Academy videosunu izleyerek On Page Checker bölümü ile ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz:

Sosyal Medya Aracı (Social Media Tracker)

Sosyal Medya aracına markanızın aşağıdaki sosyal medya hesaplarına erişim vermek ve rakiplerinizi belirtmek suretiyle, düzenli olarak sosyal medya benchmark (rakip kıyaslaması) raporu alabilirsiniz.

Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Google Plus
Bu aracın sunduğu bir dizi özellik var, aşağıda sosyal medya varlığınızı iyileştirecek olan özelliklerden bazılarını görebilirsiniz:

Birden fazla rakip sosyal medya etkinliğini inceleyebilirsiniz.
Sosyal hesaplarınızın aldığı trafik miktarındaki iniş ve çıkışları izleyebilirsiniz.
Rakiplerinizin kullandığı top trending hashtag’lere bakabilirsiniz.
Rakiplerinizle frekans yayınlama gibi kendi sosyal medya alışkanlıklarınızı ve etkileşim miktarını izleyerek karşılaştırabilirsiniz.
Birden fazla veri türünü PDF formatında dışa aktarabilirsiniz.
Marka İzleme (Brand Monitoring)
semrush-brand-monitoring-setup

Marka izleme SEMrush için yeni bir özelliktir; belirli anahtar kelimelerin hangi sıklıkta ve hangi konumda bahsedildiğini görmek için izlenmesini sağlar. Pazarlama stratejinizi iyileştirmek için bu bilgileri kullanabilirsiniz; örneğin, kendi sitenize ait bir bağlantı içermeyen ancak markanızdan bahsedilen sitelere ulaşabilirsiniz.

Bilgileri doldurduktan sonra, yukarıdaki gibi bir gösterge paneli göreceksiniz. Buradan anahtar kelimeleri ve bahsedilen sayfalarınızı görebileceksiniz, tam olarak nerede görüntülendiğini gösteren bir mini tarayıcı penceresine genişleterek bu sonuçlarla daha ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz. SEMrush ile sonuçları organize etmenin birkaç yolu vardır, sonuçları birbirinden ayırmak için bir sürü filtre seçeneği ve etiket sunar.

Pro İpucu: Bu aracı sadece markanızın geçtiği web sayfalarını tespit için kullanmak ile yetinmeyin. Web adresinizin geçtiği (örn: www.stradiji.com) ancak sitenize link vermemiş online içerikleri de bu araç sayesinde keşfedebilir, backlink alımı ve takibi için de faydalanabilirsiniz.

Aşağıdaki SEMRUSH videosunu izleyerek araç ile yapabilecekleriniz hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz:

PPC (Pay Per Click) Anahtar Kelime Aracı

PPC araştırmanız için SEMrush’ı kullanmak, dijital reklama ayırdığınız bütçeyi etkili kullanmanın iyi bir yolu olabilir. Bu aracın çekebileceği veriler şaşırtıcı bir miktardadır ve gerçekten avantajlı bir noktaya gelmenizi sağlayabilir. SEMrush ile ilgili PPC stratejinizi planlamayı bitirdikten sonra, tüm içeriği tek bir tıklamayla AdWords hesabınıza aktarabilirsiniz.

Ayrıca “negatif” sekmesine gidebilir ve reklamlarınızda gösterilmesini istemediğiniz herhangi bir negatif anahtar kelimeyi kampanya düzeyinde ekleyebilirsiniz.

Organic Traffic Insights

Bu araca web sitenizin Google Analytics ve Search Console hesaplarının erişimini veriyorsunuz. Araç landing page bazında eşleştirme yaparak, hangi sayfanızın kaç farklı arama sorgusu ile organik olarak sıralanmaya girdiği bilgisini veriyor. Hem organik trafik performansını hem de long tail olarak isimlendirdiğimiz farklı arama sorgularından elde ettiğiniz organik trafiği düzenli takip etmenizi sağlıyor.

Pro İpucu: Araç ile herhangi bir giriş sayfanızın (landing page) kaç farklı arama sorgusu ile sıralamaya girdiğini düzenli takip edebilirsiniz. İçeriğinizde bu arama sorgularını geçirecek şekilde düzenlemeler yapabiliriniz. Bu şekilde long tail arama sorgularından elde ettiğiniz organik trafiği düzenli olarak arttırmanız mümkün olacaktır.

Aşağıdaki SEMRUSH videosunu izleyerek araç ile yapabilecekleriniz hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz:
 

Domain Analytics

Bu bölüm alan adları hakkında edinmek istediğiniz tüm bilgileri içeren alandır. Bu bölümde rakipleriniz ve kendi etki alanınız hakkında verimli miktarda bilgi toplamaya yardımcı olacak birkaç araç bulunmaktadır. Aşağıdaki kutucuk içinde domain adınızı arayarak SEMrush’a göre Google.com.tr SEO performansınızı analiz edebilirsiniz:


Alanlara Genel Bakış

Herhangi bir alan adının genel görünümüne bakmak için yapmanız gereken tek şey URL’yi üst kısmındaki arama çubuğuna girmektir. Böylece SEMrush’ın söz konusu alan adına sahip olduğu tüm verileri görebilirsiniz. Bilgileri genişletmek için çıkan sonuçlardaki verilere tıklayabilirsiniz.

“Genel bakış” bölümünde, 4 ana veri grubu gösterilir: Organik Arama, Ücretli Arama, Backlink’ler ve Görüntülü Reklamcılık. Bunların her biri farklı renklerle koordine edilmiştir.

Organik Arama

Bu bölüm sitenizin aldığı aylık organik trafiği gösterir. Marka bilinci oluşturma ve doğrudan marka ismiyle ilgili olmayan trafik, organik ve ücretli anahtar kelimelerdeki eğilimler ve daha pek çok istatistik gösteren birden fazla grafiği inceleyebilirsiniz. Verilerin tamamını almak için “tam raporu görüntüle” butonuna tıklayabilir ve “dışa aktarma” seçeneği ile raporun bir kopyasını bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Ücretli Arama (Paid Search)

Ücretli arama alanı, ödemeli reklam alanından ne kadar trafik kazanılabileceğini gösterir.

Ödenmeli arama istatistikleri, organik arama istatistiklerine çok benzer; ancak bunlar ödemeli arama reklamlarının sonuçlarıdır. SEMRush belirli anahtar kelimelerin rekabet gücünü ve ne tür bir Tıklama Başına Maliyet (TBM) beklediğinizi gösterebilir.

Video Reklam

Eğer YouTube’da sitenizle ilgili video reklam yayınları yapıyorsanız, istatistiki veri almak için bu bölümü kullanabilirsiniz.

Bu rapor reklamınız yayınlandığı andan itibaren kaç kullanıcı tarafından görüntülendiğini gösterecektir. Herhangi bir videoya tıkladığınızda reklamın ilişkili olduğu giriş sayfanızı görebilirsiniz.

Backlink

Bu bölüm SEMrush’ın bulduğu backlink görüntüler. Buradaki verileri genişlettiğinizde backlink’lerin nereden geldiğini görebilirsiniz.

Burada, en çok link aldığınız domain’ler, linklerin follow/nofollow oranı ve linklerin sahip olduğu bağlantı metinleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Pro İpucu:  SEMrush’ın backlink aracının backlink performansını takip etme konusunda Ahrefs.com benzeri araçların oldukça gerisinde kaldığını belirtmemiz gerekiyor. Analizlerinizi yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızda yarar var. Diğer backlink analiz araçlarını da kullanmaya özen gösterin.

Aşağıdaki videoyu izleyerek SEMrush kullanarak backlink alımı için izlemeniz gereken yöntemleri öğrenebilirsiniz:

Trafik Analizi

Trafik analiz sayfası, Google Analytics ile çok benzer şekilde çalışır. Aylık trafiğinizi her biri farklı renklerle ayrılmış çeşitli kaynaklarıyla birlikte gösterecektir. Bu veriden müşteri davranışıyla ilgili oldukça fazla bilgi edinebilirsiniz; örneğin, aramanın hangi ülkeden geldiği ve kullanıcıların web sitesini ziyaret ettikten sonra nereye gittiklerini görebilirsiniz. Bu raporların her birinde genişletilebilen daha fazla veriye ulaşabilir, hangi arama motorlarını kullandığınızı ve hangi sosyal medya platformlarının en popüler olduğunu görebilirsiniz.

Sıralama

Bu alan, SEMrush’daki en iyi 100.000 alan adının bir listesidir. Dijital pazarlamadaki herkes için, bu mümkün olan en iyi web sitesini araştırmanıza yardımcı olacak oldukça ilginç bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Burada yer alan siteleri backlink elde etmek amacıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca “Kazananlar-Kaybedenler” bölümüne bakarak yüksek performans gösteren Web sitelerini de görebilirsiniz.

Bu alan size en iyi 100.000’de yer alan ve bu sitelere benzer web sitelerinin bir listesini gösterir. Parantez içinde gösterilen sonuçlar, o ayın genel rakamları iken, yeşil ve kırmızı sonuçlar arama motorundan gelen organik trafiğini, reklam trafiğini, anahtar kelimeleri ve AdWords’teki aylık tıklama maliyetleri gibi alanlardaki hareketleri göstermektedir. Aramanın en üstünde listelenen siteler, trafikte normal bir artış olan kazananlar olarak; alt kısımda yer alanlar ise trafikteki kayıptan dolayı kaybedenler olarak kabul edilmektedir. Bu sitelerden herhangi birini tıkladığınızda, daha sonra daha ayrıntılı analiz edebilmeleri için “alan adlarına genel bakış” sayfasına yönlendirilirsiniz.

Alan Adı (Domain) Karşılaştırma

Birden fazla alan adını karşılaştırmak için kullanabileceğiniz bu bölümde en fazla 5 Web sitesini girerek hem grafik hem de tablo gösterecek şekilde veri alabilirsiniz. Yukarıda, 3 alan adını karşılaştırmanıza olanak tanıyan basit bir örnek model görebilirsiniz, burada amazon.com, ebay.com, netflix.com alan adlarını kullandık. Grafik hangi sitenin daha yüksek bir arama hacmine sahip olduğunu gösterir.

Gelişmiş modu kullanmayı seçerseniz, sonuçları karşılaştırmak için başka iki site daha ekleyebilirsiniz. Karşılaştırdığımız 5 siteden derlenen anahtar kelimelerle birlikte inceleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar kelime analizi bölümü, alan adı yerine arama çubuğuna bir anahtar kelime yazdığınızda gösterilecek olan sonuçları sunan bölümdür. Anahtar kelimeler, Web’de arama yapan birinin ekmek ve tereyağı gibidir. İnsanlar aradıklarından bağımsız olarak, arama yapmak için başka anahtar kelimeler de kullanacaklardır. Burası Anahtar Kelime analizinin kullanışlı olduğu yerdir; SEMrush ile, düşünebileceğiniz herhangi bir anahtar kelimeyle ilgili ihtiyacınız olan tüm ayrıntılı bilgileri alabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizine Genel Bakış

Anahtar kelimeye genel bakış bölümünde, alan adı aramasına benzer ve anahtar kelime için TBM’yi (tıklama başına maliyeti) gösteren bir grafik görebilirsiniz. Yukarıda her arama terimiyle elde edeceğiniz verilerin listesi yer almaktadır.

Hacim – Bu anahtar kelimelerin bir ay boyunca aranmış olduğu birkaç kez Dönem. Bu, belirli bir anahtar kelimenin popülerliğini belirlemenin harika bir yoludur. Tek kelimelik veya kısa anahtar kelimeler, terimin genişliği nedeniyle genellikle en fazla trafiği getiren anahtar kelimelerken, “uzun” (long tail) anahtar kelimelerinin spesifik bir anlama, hizmet türüne veya eşleşmeye özgü olma olasılığı daha yüksektir.

Sonuç sayısı – Bu anahtar kelime için Google’da listelenen sonuç sayısını göreceksiniz; bu anahtar kelimenin ve sektörün ne kadar rekabetçi olduğu konusunda iyi bir göstergedir.

Trend – Sorguladığınız anahtar kelimenin son 12 ay içinde ne kadar popüler olduğunu görebilirsiniz. Son trendleri sık sık takip etmek sektörün hangi alanında en iyi hizmeti verebileceğinizi anlamanızı sağlar.

TBM (Tıklama Başı Maliyet) – Google AdWords’teki her bir anahtar kelimenin maliyet fiyatını görebilirsiniz. Bir PPC kampanyası başlatmayı planlıyorsanız, o zaman bu kampanyayı kullanarak hangi anahtar kelimelere en iyi teklif vereceklerini araştırmak kesinlikle faydalı olacaktır.

Rekabet – Bir anahtar kelimenin Google AdWords’te ne kadar rekabetçi olduğunu gösteren metriklere buradan ulaşabilirsiniz.

Pro İpucu:  Keyword araştırmalarınızı yaparken henüz Beta aşamasında olan Keyword Magic Tool’u kullanmayı alışkanlık haline getirmenizi öneririz. Belirli bir konu başlığı ile ilgili  semantik olarak anlamlı diğer keyword’leri bularak içerik stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki videoyu izleyerek SEMrush Keyword Magic Tool aracını ve bu aracı kullanarak neler yapabileceğinizi keşfedebilirsiniz:

Link Dalgalanmaları

Bazen bir web sitesi, arama motorlarında meydana gelen dalgalanmalar sebebiyle kısa bir süre için sıralamasını kaybedebilir. Bazen sebep arama motorları olmayabilir, Web sitesinde odak noktası haline gelen anahtar kelimelerde rekabet üst düzeye çıkarsa ve bu anahtar kelimeleri hedefleyen diğer Web siteleri içerikleriyle ön plana çıkmaya başlarsa bir kırılganlık ortaya çıkabilir.

Yukarıdaki örnek grafikte de görebileceğiniz gibi, Web sitesinin son 30 günde nasıl dalgalandığına dair veri alabilirsiniz. Dalgalanma oranına 0 ile 10 arasında bir puan veren bu araçta puan yükseldikçe hassasiyet ve kırılganlık oranının arttığını söylemek mümkün olabilir. Ayrıca bu istatistiğe kolay erişebilmek için Web sitenize yerleştirebileceğiniz bir widget da kullanabiliyorsunuz.

Eğer bir sayfanın veya anahtar kelimenin sıralaması hakkında sizinle iletişim kuran bir müşteriniz varsa bu araca bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Bu veriler Google’daki bir değişikliğin etkili olduğunu kanıtlayabilir ve sizi sıralamadaki değişkenlik konusunda haklı çıkarmak açısından yardımcı olabilir.

SEMrush Sensor

SEMRush sensörü ne tür bir içerik etkinliği gerçekleştiğini görmek için web sitenizi tarar. Şu an için Türkiye’de kullanılamayan bu özellik, yakında ülkemizde de kullanılabilir duruma gelecektir.

SSH kullanımı ve Putty komutları

SSH linux tabanlı bir sunucu, Vds veya hostgin içerisinde yönetim sağlayabilmek için, telnet benzeri bir bağlantı protokolüdür. SSH tarafında yaygın en yaygın kullanılan program Putty olup programı ilgili linkten temin edebilirsiniz. Putty ile sunucu üzerine bağlanarak dosya yönetimi, kaynak kullanımı, dosya oluşturma, düzenleme, sunucu yeniden başlatma, servisleri restart etme gibi bir çok işlemi yürütebilirsiniz. Dilerseniz Putty üzerinde en çok kullanılan komutlara göz atalım;

En çok kullanılan Putty komutları:

df -h
Sunucudaki disk alanını görtmenizi sağlar.  top -c  X  Z B  n20 h
ls
Dizindeki dosya veya klasörleri görmenizi sağlar.
ls
Dizindeki dosya veya klasörleri görmenizi sağlar.
cd
her hangi bir klasöre girmeyi sağlar
cd ..
Bir üst dizine geçmenizi sağlar.
Nano
Her hangi bir dosyanın içeriğini görmeye yarar. İçeriğini açtığınız dosya üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. pico kurulu olmayan server’larda pico kullanılır. Dosya içinde her hangi bir değişiklik yaptığınızda ctrl+x e basıp “y” tuşuna basarak enterlamanız yeterli olur. “y” değişiklikleri kaydet, “n” değişiklikleri kaydetme.
cp
Kullanım şekli; cp kopyalanacak-dosya kopyalanacak-dizin
her hangi bir dizin veya dosya kopyalama olanağı sağlar.
mkdir
Kullanım şekli; mkdir klasör-adı
Klasör (dizin) oluşturmanızı sağlar.
rmdir
Kullanım şekli; rmdir klasör-adı
Klasör (dizin) silmenizi sağlar.
rm -Rf
Kullanım şekli; rm -Rf dizin
Dizindeki tüm dosyaları siler.
top -c
Kullanım şekli; top -c
Sistem kullanımını gösterir.
Dosya Sıkıştırmak
Kullanım şekli; tar cvzf dosyam.tar.gz sıkıştırılacak-dosya
Komut dosya sıkıştırmaya yarar. bu formatta sıkıştıracağınız dosyanızın adı dosyam.tar.gz olacaktır.
Sıkıştırılan Dosyayı Açmak
Kullanım şekli; tar -zxvf dosyam.tar.gz
Sıkıştırılmış dosyaları açabilirsiniz.
Unzip
Kullanım şekli; unzip dosya.zip
Zip ile sıkıştırılmış dosyalarınızı açmanızı sağlar. Dilerseniz .rar eklentisi kurarak .rar uzantılı dosyaları da açabilirsiniz.
whois
Kullanım şekli; whois boraarat.com
Who is sorgusu için kullanılır.

Putty Servis Restart Komutları:

Apache restart : /scripts/restartsrv httpd
Apache servislerini yeniden başlatmaya yarar.
cPanel restart : /etc/rc.d/init.d/cpanel restart cd /us
Cpanel servisini yeniden başlatır.
MySQL restart : /scripts/restartsrv mysql     &   /etc/init.d/mysql restart
Mysql servisini yeniden başlatır.
DNS(BIND) restart : /scripts/restartsrv named
DNS servisini yeniden başlatır.
Exim(mail) restart : /scripts/restartsrv exim    & /etc/init.d/exim restart
Mail servisini yeniden başlatır.
FTP restart : /service xinetd restart+
Ftp servisini yeniden başlatır.

Diğer bazı işe yarayacak putty kodları  ise şöyle;

php.ini dizini : cd /usr/local/lib/php.ini
php.ini dosyasını açmak için : nano /usr/local/lib/php.ini
Dosya içerisinde arama yamak için: ctrl + W komutunu kullanabilirsiniz.
Sunucu dosya temizleme işlemleri için:
cd /home     enter      cd cpbackuptmp/rm -rf *
Herhangi bir hostign hesabını suspend etmek için: /scripts/suspendacct “domain kullanıcı adı”
Dosya adı değiştirmek için: mv komutunu kullanabilirsiniz.  Örnek:   mv deneme.htm deneme.html
Aşırı mysql kullanımı görüntüleme: mysql adminpro
(mysql kullnımı genel olarak %20 yi geçmemesi gerekir)
Error logları temizlemek için:
du –sh /home/*/public_html/error_log
rm –rf /home/*/public_html/error_log

PuTTY Kurulumu Ve Kullanımı

PuTTY ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir terminal uygulamasıdır. SSH, Telnet, rlogin ve COM gibi iletişim protokollerini desteklemektedir. Bu çok küçük boyutlu uygulamayı https://www.putty.org sitesinden indirebilirsiniz.
PuTTY basit bir kullanım arayüzüne sahiptir.Aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere Host Name (or IP address) ve connection type mevcuttur. Ağ cihazımıza(switch, router vs.) serial ile bağlanmak için serial kutucuğunu işaretleyip hostname kısmına hangi USB portunu kullanıyorsak (örneğin COM3) yazmamız gerekmektedir. Port kısmına ise baud rate değeri girmeliyiz(9600,19200 vs.). Daha sonra bağlantı gerçekleştirilebilir.

Eğer cihazımıza serial port ile bağlanabilecek yakınlıkta değil isek ssh veya telnet ile uzaktan bağlanma imkanımız mevcuttur. Bunları kullanırken ise host name yada ip adresi kullanarak bağlantı gerçekleştirebiliriz.

SSH (Secure SHELL) Nedir? Nasıl Kullanılır?

SSH (Secure SHELL) Nedir? Nasıl Kullanılır?

"Secure SHELL" yani "Güvenli Kabuk" üzerinden bağlantı gerçekleştirmek istediğinizde kullanıcı adı ve şifreler açık metin olarak değil şifrelenmiş olarak iletiliyor.
 DigitalOcean, Droplet, JuiceSSH, Mobile Shell, Mosh, Prompt 2, putty, Secure Shell, SFTP, ssh, SSH Bağlantısı, telnet, Terminal
 GÖRSEL

SHELL ile ilgili yazı ve öncesindeki bir kaç ilgili içerikle Terminal‘e aşina olmaya başladığınızı varsayarak devam ediyorum. Bu yazılar DigitalOcean ve sunucu işlemleri için temel teşkil edeceğinden mümkün olduğu kadar eksiksiz bir içerik listesi oluşturmak istiyorum. Süreçte benim atladığım, sizin karşılaştığınız problemler olursa memnuniyetle içeriğe dahil etmek isterim.

SSH Nedir?

Kabuk (SHELL) Nedir? Nasıl Kullanılır? başlıklı yazıda kısaca değindiğim TELNET ve SSH karşılaştırmasını hazır yeri gelmişken biraz detaylandırayım. Temelde uzak bir sunucuya bağlanma işlevi görerek aynı amaca hizmet ediyorlar. SSH ve TELNET’in farklılığı ise TELNET’in şifresiz SSH’ın ise şifreli olarak işleyen bir ağ protokolü oluşu. SSH yani “Secure SHELL” yani “Güvenli Kabuk” üzerinden bağlantı gerçekleştirmek istediğinizde kullanıcı adı ve şifreler açık metin olarak değil şifrelenmiş olarak iletiliyor.SSH Nedir?

SSH Nasıl Çalışır?

SSH ile ağa bağlı olan cihazlar arasında veri aktarımı güvenlik kanalı üzerinden güvensiz bir ağda gerçekleşir. Cihazlardan biri SSH sunucusu diğeri ise SSH istemcisi olarak işaretlenir. Bağlantı aşamasında istemcinin uzaktaki makineye, yani SSH sunucusuna bağlanıp kimlik doğrulaması gerçekleştirmesi gerekir. Bu doğrulama aşamasında açık anahtarlı şifreleme (public key encryption) kullanılır. Onaylama sonucu kullanıcıya sistemi kullanmasına izin verilir. SSH kullanımı için otomatik olarak açık-gizli anahtar çifti üreterek ve parolayı kullanarak yetki sahibi olmak mümkün. Diğer bir yol da kimlik kanıtlaması için açık ve gizli anahtar çiftini manuel olarak üretmek.

SSH’ın Kullanımı

SSH tünellemeyi de destekleyen bir protokoldür. Ancak, benim anlatımda odaklanacağım uzaktaki makinede oturum açma ve komut çalıştırmayı mümkün kılması. Dosya transfer protokolü (SFTP) ya da güvenli kopyalama protokolüyle (SCP) gerçekleştirilen dosya transferinde SSH istemci-sunucu modelini kullanır. Standart TCP portu olan 22 SSH bağlantısı (standart TCP portu) için atanmıştır. SSH, cloud sistemlere bağlanma problemini kolaylaştırdığı için oldukça önemlidir. SSH tüneli sanal makinelere erişimde güvenlik duvarı (firewall) sayesinde güveli bir yol sağlayabilmektedir.

macOS ve pek çok GNU/Linux dağıtımında mevcuttur. Windows ortamında PuTTY, Android telefonlar için JuiceSSH, iOS telefonlar için Prompt en çok tercih edilen uygulamalardır.
SSH Bağlantı Örneği
22 no’lu portunun ön ayarlar kapsamında açık olduğunu varsayalım.
ssh root@ipadresi #Örn. 127.0.0.1, 192.168.1.1 vb.
Yukarıdaki komutla belirttiğiniz IP (IPv4) adresinin 22 no’lu portu üzerinden “root” kullanıcı olarak bağlanma talebi iletmiş olursunuz.

SSH Alternatifi

SSH için alternatif olan Mosh (Mobile SHELL)’u unutmamak lazım elbette. Özellikle bağlantı sorunları ile birlikte sonlanan SSH işlemi ve tekrar bağlantı kurma zorunluluğu aynı anda bir çok sunucuyla işlem yapıyorsanız biraz canınızı sıkabiliyor. Bir de IP adresinizin değişmiş olma ihtimalini de ekleyelim. Şahane. İşte bu gibi durumlarda Mosh üzerinden işlemlerinizi kolaylıkla devam ettirebilmektesiniz.Kısa bir giriş yapmış olmakla birlikte Mosh ile ilgili detaylar da bir başka yazının konusu olarak sırada yer almakta.

18 Ocak 2019 Cuma

WordPress Site Hızlandırma | Tam Bir Rehber

Google’da üst sıralara çıkmanın, rakiplerinize fark atmanın en kritik yollarından birisi de site hızınız. Eğer sitenize emek veriyorsanız, iyi yerlere gelsin isiyorsanız kesinlikle hızlı bir siteye sahip olmalısınız.
Eğer siteniz yeteri kadar hızlı değilse, içerikleriniz ne denli kaliteli olursa olsun google sizi aslaüst sıralara taşımayacaktır.
200’ün üzerinde google sıralama kriterleri arasında hız o kadar önemlidir ki listenin ilk üç maddesi arasında yer alır.
Site hızınızı bir binanın temeli olarak düşünün. Eğer bina temeli sağlam değilse, üzerine inşaa ettiğiniz hiç bir şey ayakta kalamayacaktır.
Anladım hız çok önemli ve benim wordpress sitem çok yavaş açılıyor, peki bu wordpress site hızlandırma işlemi nasıl yapılır ?
İşte ben de sizlere tek bir yazıda baştan sona wordpress site hızlandırma adına yapılabilecek tüm yöntemleri anlatacağım. İddaa ediyorum bu yazı wordpress site hızlandırma adına mihenk taşı olacaktır.
Daha önce sizlerle wordpress site hızlandırma adına 2 yazı paylaşmıştım… WordPress Site Hızını Arttırmanın 10 Basit Yolu ve WordPress Site Açılış Hızını Arttırma başlıklı yazılarımı bu yazımı okumadan hemen önce incelemenizi tavsiye ederim.
>> Site Hızı Ölçme
>> Tema Seçimi
>> Cache Eklentisi Kullanmak
>> CDN Kullanmak
>> Resim Optimizasyonu ( Specify Image Dimensions – Serve Scaled Images – Optimize Images )
>> Eklenti Optimizasyonu
>> Veritabanı Optimizasyonu
>> Resimleriniz İçin Lazy Load (Lazy Load Images)
>> CSS, JavaScript HTML Küçültme (Minify CSS – Minify JavaScript – Minify HTML)
>> HTTP Requests Sayısını Düşürme ( Minimize the number of HTTP request )
>> İndirmeleri Paralelize Etme ( Parallelize downloads across hostnames )
>> Statik Kaynaklardan Sorgu Dizini Kaldırmak (Remove Query Strings from Static Resources)
>> Enable Keep-Alive
>> Bağlantı Bildirimlerini Kapatmak ( Trackbacks and Pingbacks )
>> Diğer WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri (Bonus)
>> Host Seçimi – Doğru Host Firmasıyla Çalışmak

1: WordPress Site Hızı Nasıl Ölçülür

Öncelikle wordpress site hızınıza etki eden faktörleri bulmalıyız ki ona göre çözüm üretelim. Önce teşhis sonra tedavi. WordPress site hızınızı ölçebileceğiniz 4 farklı araç ( tool ) bulunmakta, bunların 4’üde ücretsiz ve online.
  • Pingdom
  • GTmetrix
  • Google Page Speed
  • WebPageTest
  • WordPress site hızınızı bu 4 araçtada ölçmenizi tavsiye ederim. Ölçümler yapıldıktan sonra site hızınız size rapor olarak sunulacaktır ve sunulan raporlara göre düzeltme işlemleri yapacağız.

2:Tema Seç

Bir çok wordpress kullanıcısının sitelerini yavaş olmasında ki en büyük faktör kullandıkları temadan kaynaklıdır. İnanın bana bu böyledir. Tema seçimi o kadar kritiktir ki, seçtiğiniz tema ile resmen sitenizin kaderini belirlersiniz. Eğer kullandığınız tema sitenizin yavaşlamasına sebep oluyorsa, ki bugüne kadar en çok satmış NewsMag, NewsPaper gibi temalar dahi sorgu sayılarının fazla olmasından dolayı yavaştır, temanızı mutlaka ama mutlaka hızlı bir tema ile değiştirmenizi tavsiye ederim. Ve eğer hızlı bir tema bulmakta zorluk çekiyorsanız, En Hızlı ve SEO Uyumlu WordPress Temaları başlıklı yazım size hızlı bir tema seçme konusunda yardımcı olacaktır.

En Hızlı WordPress Temaları Listesi >>>> 10 En Hızlı ve SEO Uyumlu WordPress Teması
Ki yazımda yer alan tüm temalar piyasada bulunan ve bugüne kadar kodlanmış en hızlı ve SEO uyumlu temalardır. Bu temalardan bir tanesini kullandığınızda temanın google sıralamalarınıza nasıl olumlu etki ettiğine siz bile inanamayacaksınız.

3: Cache Eklentisi Kullanmak


WordPress site hızlandırma işlemi için cache eklentisi kullanmak, gereksinimden daha ziyade bir zorunluluk diye düşünüyorum. Doğru cache ayarlarıyla wordpress site hızlandırma işleminde oldukça başarılı olabilirsiniz.
W3 Total Cache Ayarları ve WP Super Cache Ayarları başlıklı yazılarımda en başarılı ve en çok kullanılan eklentilerin detaylı kurulumunu ve ayarlarını paylaştım.
GTmetrix raporlarında yer alan Add Expires HeadersCompress components with gzipLeverage browser caching gibi bir çok işlemi W3 Total Cache veya WP Super Cache ile gerçekleştirebilir ve puanlarınızı yükseltebilirsiniz.

4: CDN Kullanmak


WordPress sitenizi CDN kulanarak kesinlikle hızlandırabilirsiniz. CDN kullanımı wordpress site hızlandırma işlemini etkileyen öncü faktörlerden birisidir.
Ve eğer özellikle sitenizde resim sayısı fazla ise, CDN kullanımı sizin için tercih meselesi değil, kesinlikle bir zorunluluk olmalı.
Host firmanızın server lokasyonu İstanbul ise, İstanbul’dan sitenize bağlanan bir ziyaretçi ile Berlin’den sitenize bağlanan bir ziyaretçinin sayfa açma hızları farklıdır. Berlin’deki ziyaretçi sitenize, İstanbul’daki ziyaretçiye göre daha geç bağlanır. Ziyaretçinin server lokasyonunuza olan mesafesi arttıkça, sayfa dolum hızı da artar.
CDN kullandığınızda sitenizin dosyaları bir çok noktadaki serverlara dağıtılır ve bir ziyaretçi sitenize, bulunduğu yerin en yakınında olan serverdan bağlanır. Yani CDN kullandığınızda sitenizin server lokasyonu dünyanın her yerinde olur. Buda sitenizin açılma hızını arttır.
WordPress CDN Kullanımı başlıklı yazımda CDN’in ne demek olduğunu, nasıl çalıştığını, nasıl satın alındığını, kullanımını ve wordpress entegrasyonunu detaylı bir şekilde anlattım.
Kendim de wpmavi.com’da yıllarca CDN Kullandım ve kesinlikle  wordpress site hızlandırma adına size de öneririm.

5: Resim Optimizasyonu ( Specify Image Dimensions – Serve Scaled Images – Optimize Images )

WordPress Site Hızlandırma işlemini etkileyen bir diğer faktör ise resim optimizasyonu. Resim optimizasyonunu sizlere 3 ana kategoride inceleyerek anlatacağım.

Resim Boyutlarınızı Belirtin ( Specify Image Dimensions )

GTmetrix‘in sunduğu raporlardan bir taneside “Specify Image Dimensions”dır. Peki nedir bu “Specify Image Dimensions” ve wordpress site hızlandırma işlemine ne gibi bir etkisi vardır ?
wordpress specify image - wordpress resim kırpma - wordpress resim boyutlandırmaPotansiyel bir ziyaretçi sitenizi ziyaret ettiği zaman, eğer siz resimlerinizin yükseklik ve genişliğini, yani boyutunu ziyaretçinin tarayıcısına belirtmezseniz, ziyaretçinin tarayıcısı sitenizdeki resmin boyutlarını öğrenmek için önce resmi indirir ve boyutları öğrendikten sonra resmi ziyaretçiye sunar.
Bunu bir de sitenizdeki her bir resim için yaptığını düşünün. Dolayısıyla resim boyutlarını belirtmemek direkt olarak sayfa dolum hızınıza etki edecektir.
Boyutları belirtilmemiş bir resmin tagı şu şekilde görünürker;


<img src="image.jpg" />
Boyutları belirtilmiş bir resim tagı ise şu şekilde görünür;


<img src="image.jpg" width="200" height="200" />

Normalde sitenize bir resim yüklediğinizde, wordpress o resmin yüksekliğini ve genişliğini resim tagında belirtir.
Fakat yine de orataya bir şekilde boyutları belirtilmemiş resimler çıkabiliyor malesef. Tabii o resimlerin tam olarak hangileri olduğunu GTmetrix sonuçlarınzda Specify Image Dimensions sekmene tıkladığınızda görebilirsiniz.
Admin Paneli >> Tüm Yazılar sekmesi altından boyutları belirtilmemiş resim hangi yazınızda ise, o yazıyı düzenle deyin ve yazınızı metin editöründe açın. Resmi bulup, width ve height taglarının olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa ekleyin.

Ölçeklendirilmiş Resim Sunmak ( Serve Scaled Images )

wordpress resim boyutlandırmaServe Scaled Images uyarısını neden alırsınız ? Wordpress sitenizde sunduğunuz resimlerin sunulan boyutlarıyla gerçek boyutlarının örtüşmemesi sonucu tabii ki.
Yani diyor ki; Eğer bir içeriğinize 800px genişliğinde bir resim yüklerseniz ve eğer resim içeriğini gösterdiğiniz alan genişliği 600px ise, resim görünürde 600px’e tam sığmış olarak görünse de sitenize gelen ziyaretçinin tarayıcısı onu 800px olarak indirir.
Normalde siz o resmi alan genişliği kadar, yani tam 600px genişliğinde sunsanız, ziyaretçi arada kalan 200px lik boyutu boşu boşuna indirmeyecek ve indirme süresinden kar elde edecek ki bu da direkt olarak wordpress site hızlandırma işlemine etki etmektedir.


http://sizinsiteniz.com/wp-content/uploads/2015/03/deneme.gif is resized in HTML or CSS from 300x250 to 280x233. Serving a scaled image could save 17.4KiB (14% reduction).
#GTmetrix Serve Scaled Images örnek olan yukarıdaki cümle aslında bize şunu söylüyor;
http://sizinsiteniz.com/wp-content/uploads/2015/03/deneme.gif isimli resmi sitenize 300×250 boyutlarında yüklemişsiniz fakat, sitenizde sunduğunuz boyut 280×233. Yani resimleriniz sitenize gelen ziyaretçiye gereğinden fazla site dolum hızına mal oluyor.
Bir örnekle olayı daha da netleştirelim; Herhangi bir sayfanızda, diyelim ki ana sayfanızda, sayfa açıldığında gözlemlediğiniz görsele sağ tıklayıp resmi yeni sekmede aç dediğinizde
Boyutlandırılmış resim sunmak - serve scaled images
Resim, sayfada gözlemlediğiniz boyutla aynı boyutta açılırsa, yani aşağıdaki resimdeki gibi, Bu resmin boyutlandırılmış bir şekilde sunulduğunu gösterir. Yani sorun yok.
Serve Scaled images nasıl düzeltilir - boyutlandırılmış resimn sunmak
Problem olan resimler ise; sağ tıkladığınızda görünen boyuttan farklı yani daha büyükboyutlarda açılıyorsa o resim, gösterilen boyuttan daha büyük olarak sunuluyor, yani ziyaretçiye gereğinden fazla site dolum hızına mal oluyor ve optimize edilmesi gerekiyor demektir.
Regenerate Thumnails Eklentisini wordpress sitenize kurun. Ardından GTmetrix sonuçlarında “serve scaled images” sekmesi altında yer alan resimleri Admin Paneli >> Ortam sekmesi altından bulup, regenerate thumnail butonuyla yeniden boyuıtlandırın.
Bu işlemle sitenize yüklediğiniz resmi, sitenizin kaç farklı notkasında (ana sayfa, yan panel, menu vs.) kaç farklı boyutta görünüyorsa, o boyutlarda klonlar ve o boyutlarda sunar.
Diyelim ki yan panelinizde bulunan bir resim “serve scaled iamges” hatası altında görünüyor ve sizde Regenerate Thumnails eklentisiyle bu resmi yeniden boyutlandırdınız, cache’i sildiniz,
Ana sayfanızı yenilediniz ve resme tekrar sağ tıklayıp yeni sekmede aç dediğinizde resim hala görünen boyuttan daha büyük sunulduğunu gördünüz.
Bu durumda resmi gösteren bileşeni admin panelinizden silin sayfayı yenileyin ve aynı bileşeni yan panelinize aynı ayarlarıyla tekrar ekleyin. Bu sefer düzeldiğini göreceksiniz. Bir nevi temanıza yeniden kavratma işlemi yaptırıyoruz.

Resimleri Optimize Etme ( Optimize Images )

Öncelikle WP Smush eklentisini wordpress sitenize yükleyin ve ardından Media >> Wp Smush sekmesi altından Run all my images through WP Smush.it right now butonuna tıklayın ve sitenizdeki tüm resimlerinizi sıkıştırın.

Tüm resimlerinizin sıkıştırılması, wordpress site hızlandırma işlemine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.
WP Smush.it eklentisini bir kez çalıştırdığınızda sitenizde yüklü olan tüm resimleri tek bir seferde optimize edebilirsiniz. Yalnız şimdiden uyarayım. Bu eklenti tam bir CPU canavarıdır.
Tavsiyem, resim optimizasyonunu trafiğiniz en az olduğu veya paylaşımlı hosting serverınızın CPU kullanımın en az olduğunu düşündüğünüz saatlerde, yani gece saatlerinde yapmanızdır.
wordpress site hızlandırma wp-smush

Sitenize Yüklemeden Önce Resimleri Optimize Etmek

Aslında resim optimizasyonun en önemli ve daha çok geçerliliği olan adımı, resimlerinizi wordpress sitenize yüklemeden önce optimize etmiş olmanız. Bunu nasıl yapacağınızı SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu başlıklı yazımda oldukça detaylı bir şekilde anlattım.
Yukarıdaki adımlar şu an da sitenizede yüklü olan resimleri optimize etmeye yöneliktir. Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra, bundan sonrası için kolaylık olması açısından, sitenize herhangi bir resim yüklemeden önce optimize ederek yükleme işlemini gerçekleştirmenizi tavsiye ederim.

6: Eklenti Optimizasyonu

Eklenti optimizasyonu ise WordPress site hızlandırma işlemini olumlu etki eden bir diğer faktör. WordPress sitenize yüklediğiniz her bir eklenti sitenizin dolum süresine etki eder O yüzden bu kısmı dikkatle takip etmenizi ve uygulamanızı tavsiye ederim.

Hangi Eklentinin Site Hızına Ne Kadar Etki Ettiğini Öğrenme

Öncelikle P3 Plugin Performance Profiler eklentisiyle hangi eklentinin site hızınıza ne kadar etki ettiğini ve eklentilerin sitenizin dolum hızını geciktirmede yüzde kaçlık bir etkiye sahip olduğunu öğrenelim.
Eklentiyi wordpress sitenize yükleyin ve ardından admin paneli altından Araçlar >> P3 Plugin Profile sekmesine gidin ve Scan Nowbutonuna tıklayın. Eklenti, size aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir sonuç sunacaktır.
#Bu sonuçlardan hangi eklentinin site hızınıza ne kadar etki ettiğini detaylı görebilirsiniz;
Wordpress Site hızlandırma - eklentilerin site hızına nekadar etkisi var

Kullanmadığınız Eklentileri Silme

Wordpress sitenizde yoksa hala Hello Dolly yada WordPress Importer eklentisi duruyor mu ? Hala duruyorsa derhal silmenizi tavsiye ederim.
Google analytics eklentisi yerine analytics’in size verdiği kodu sitenize entegre edin ve sitenizin istatistiklerini google analytics sayfası üzerinden takip edin ki sitenize eklenti kullanarak boşu boşuna yük bindirmeyin.
Facebook ve twitter sayfalarınız için “beğen kutusu” eklentileri kullanmak yerine, facebook ve twitter’ın sunduğu beğen kutusu kodlarını kullanın.
Site Hartitası (sitemap) için ayrı bir eklenti kullanmak yerine, bir çok SEO eklentisinin hali hazırda içinde barındırdığı site haritası özelliğini kullanın.
Eğer kullanmadığınız bir eklenti etkisizleştirilmiş olarak eklenti sayfanızda hala duruyorsa, o ekletiyi direkt silin.
Şunu unutmayın, eklenti sayınızı mümkün olduğunca optimumseviyede tutmaya çalışın. Sitenize yüklediğiniz her bir eklenti site dolum hızınızın düşmesine sebep olacaktır.

7: Veritabanı Optimizasyonu

Wordpress site hızlandırma - veritabanı optimizasyonu
Wordpress site hızlandırma işleminin bir diğer önemli adımı ise, veritabanını optimize etmek, yani genel anlamda bakımını, onarımını yapmak, fazlalıklardan kurtulmak.
Veritabanınızda yapacağınız optimizasyon ile sitenizin hızında gözle görülür derecede artışlar sağlamanız mümkün.
WordPress Veritabanı Temizleme – Optimize Etme başlıklı yazımı adım adım takip ederek WordPress veritabanı optimizasyon işlemini nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

8: Resimleriniz İçin Lazy Load (Lazy Load Images)

WordPress site hızlandırma işleminde oldukça etkili rol oynayan bir diğer faktör ise Lazy load.
Lazy Load Nasıl Çalışır: Bir ziyaretçi sitenizi ziyaret ettiğinde eğer Lazy Load özelliği aktif olursa, sadece ziyaretçinin karşısına çıkan alan yüklenir ve ziyaretçi ekranı aşağıya doğru scroll edene kadar, içeriğin altta kalan kısmında bulunan resimlerin yüklenmesini geciktirilir
Yani, bir ziyaretçi sitenizi ziyaret ettiğinde önce karşısına çıkan alan yani sitenizin üst kısmı açılır, ziyaretçi sayfayı aşağıya doğru scroll ettikçe aşağıda kalan resimler scroll komutunca tetiklenir ve dolum sırasına girer. Bu da site dolumunu parçalara bölerek site hızınızı arttırmanıza olanak sağlar.
wordpress lazy load eklentisi - wordpress site hızlandırma
Lazy Load işlemi için onlarca eklenti mevcut fakat benim size önerdiğim ve en iyi olarak gördüğüm iki eklenti var.
Birincisi BJ Lazy Load ikincisi ise oldukça hafif (0,56kb) bir eklenti olan Unveil Lazy Load. İki eklentininde işleyiş biçimleri faklıdır fakat aynı işlemi yaparlar. İstediğinizi seçip kullanmak size kalmış.

9: CSS, JavaScript HTML Küçültme (Minify CSS – Minify JavaScript – Minify HTML)

Minfiy wordpress site hızlandırma işlemi için oldukça önemli bir adımdır. Css, javascript ve html küçültmeden kasıt, herhangi bir css dosyanızda yada js dosyanızda var olan boşlukları yok etmektir.
Wordpress sitemizin bir css dosyasında düzenleme yaparken, düzenleme yapacağımız kodu bulmak istediğimizde, açtığımız css dosyasında kodlarının düzenli olmasını isteriz.
Bir çok tema ve eklenti yazarıda zaten insanların kodlarda kolaylıkla değişiklik yapabilmesi için kodları bir düzen içerisinde yazarlar. Kodlar arasında boşluk bırakırlar, yada kodların başına ***/ koyarak açıklama yaparlar.
Fakat sitenizi açan tarayıcılar için css dosyasının düzenli olması önemli değildir. (aşığıdaki resimde görüldüğü gibi) Kod ardı ardına yazılarak, taraycılar için uygun hale getirilmelidir. Bunu yaptığımızda tarayıcıların site açma hızı artacaktır.
wordpress site hızlandırma minify
Öncelikle W3 Total Cache eklentisinin Performance >> General Settings sekmesi altından Minify başlığına gidip, Minify seçeneğini Enable moduna getirin ve save all settings deyin.
Ardından yine admin panelinden Performance >> Minify sekmesine gidin ve W3 Total Cache Kurulum ve Ayarları başlıklı yazımında yer alan minify ayarlarını kendi sitenize uygulayın.

10: HTTP Requests Sayısını Düşürme ( Minimize the number of HTTP request )

Bu adımda sitemiz açıldığında sunucuya yapılan istek sayısını düşüreceğiz. Request (istek) sayısını düşürmek, wordpress site hızlandırma işlemi için oldukça önemli bir adımdır.

CSS ve JS Dosyalarını Birleştirmek (Combine external CSS / Combine External JS)

Bir ziyaretçi sayfanızı ziyaret ettiğinde, ziyaret ettiği sayfanızdaki css kodları bir kaç dosyadan oluşuyorsa (örneğin yazı fontları sytle.css dosyasından getirilirken, renk kodlarının color.cssdosyasından getirilmesi gibi ) bu, yani css kodlarının ayrı dosyalardan oluşması, ziyaretçinize sayfa gösterimi için serverdan yapılan çağrıların sıraya girmesine sebep olur. Yani öncelikle style.css dosyasınız getirilir, ardından color.css dosyanız.  Buda sayfa yüklenme hızında düşüş yaşatır.
#Bu da yukarıda belirtiğim hız testi araçlarıyla yaptığınız hız testleri sonucunda combine external css ve combine external js olarak görünür. Aldığınız raporda bu iki özelliğinde puanın düşük olması, css ve js kodlarınızın tek bir dosyada toplanması gerektiğinin göstergesidir.
Peki bunu nasıl yapacağız ? Kolay, bu işlemi çoğu cache eklentisi otomatik olarak yapar fakat, bazı dosyalar ne yaparsanız yapın bazen birleşmez ve manuel olarak birleştirmekgerekebilir ki zaten en sağlıklısı da bu işlemi manuel olarak yapmaktan geçer.
#W3 Total Cache eklentisiyle bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Öncelikle W3 Total Cache eklentisi Performance >> General Settings sekmesi altından Minify başlığı altına gidin ve Minify Mode kısmını Manuel olarak işaretleyip ayarları kaydedin.
W3 Total Cache Genel Ayarları - Minify Ayarları
Daha sonra yine W3 Total Cache eklentisi Performance >> Minfiy sekmesine gidin. Js Minifyözellikleri aşağıdaki resimdeki gibi görünecektir.
W3 Total Cache Minify Ayarları - js minify ayarları
Minify mode’u manuel olarak ayarladığımız için tüm css ve js dosyalarını tek tek bularak birleştirmemiz gerekecek.  W3 Total Cache eklentisi bununda kolay yöntemini sunuyor.
Performance >> Minfiy sekmesi altında en üst kısımda Helpbutonu bulunmata.
w3 total cache minfiy ayarları help butonu
Helpbutonuna tıkladığınızda, eklenti bir açılır pencerede Help Wizard‘ı açıp size var olan ve birleştirilebilir tüm js ve css dosyalarını gösterecektir. (aşağıdaki resimde olduğu gibi. )
W3 Total Cache minify wizard - help buton
1-Hız testi sonucunda hız testini yaptığınız araç, sitenizin birleştirilmemiş (combine edilememiş) js ve css dosyalarınızı size tek tek url adresleryile sunar.
2-Sizin yapanız gereken ise raporda sunulan bu css ve js dosya uzantılı url adreslerinizi help wizard aracılığıyla bulup, template olarak all templates ve embed location olarak embed before </body> seçerek add butonuna tıklayarak apply and close demeniz.
3-Bir js veya css dosyasına Help wizard kullanarak add butonuna tıklayıp apply dediğinizde, js dosya uzantısı js minify ayarları altına, css dosya uzantısı ise css minify ayarları altına düşecektir. (aşağıdaki resimde görüldüğü gibi) Bu noktadan sonra save all settings dediğinizde birleştirme işlem tamamdır.
w3 total cache js file management ayarları
Fakat burası oldukça önemli!!! Bu işlemi tek tek yapmanızda fayda var, aksi halde hepsiniaynı anda seçip apply and close derseniz, sitenizde bozulmalar olabilir.
#Tek Tek Nasıl Yapılır ?: Birleştirmek istediğiniz iki dosyayı seçip add butonuna tıklayarak apply and close dedikten sonra ve minify ayarlarınızı kaydedin ve ardından sitenizede bozulma olup olmadığını kontrol edin.
Bozulma yoksa bir başka js veya css dosyasını daha ekleyin ve yine sitenizde bozulma olup olmadığını test edin. Eğer herhangi bir css yada js dosyanız bozulmaya sebep olursa, o dosyayı birleştirme işleminin dışında tutun.

11: İndirmeleri Paralelize Etme ( Parallelize downloads across hostnames )

Wordpress Parelel Serverlar Kullanmak - WordPress site hızlandırma
#Pingdom ve diğer site hızı ölçme araçlarınında sunduğu raporlar arasında “Parallelize downloads across hostnames” bulunmaktadır. CDN kullanmayan bir websitesi için raporda bu “0” olarak görünecektir. Peki Parallelize downloads across hostnames nedir ? 
#Açıklayım; Bir kişi sitenizi ziyaret edip karşısına bir sayfa açıldığında, tarayıcı sitenizin serverına çağrı yapar (request) ve çağrıların tamamı tek bir server üzerinden, yani hostunuzüzerinden cevaplanacağı için, yapılan çağrılar sıraya girer.
#Yani önce js kodlarınız dolar, js kodları dolduktan sonra css kodları dolar, css dolduktan sonra resimler dolar gibi gider bu sıralama. Yani tek bir gişeden 100 kişiye bilet satmaya çalışmak gibi düşünebilirsiniz. 100 kişi tek bir gişeden bilet almak için sıraya girer.
#Fakat CDN kullandığınızda, resimlerinizi cdn.wpmavi.com gibi siz de cdn.siteniz.com üzerinden sunarken, css dosyalarınızı cdn1.siteniz.com üzerinden sunar, js dosyalarınızıcdn2.siteniz.com üzerinden sunar, html dosyalarınızı cdn3.siteniz.com üzerinden sunarsınız.
Böylece çağrıları tek bir server üzerinden değil, 5 – 6 farklı serverdan aynı anda yaparsınız. Bu da 100 kişiye 6 farklı gişeden aynı anda bilet satmakla aynı şeydir. Sırayı bölüştürürsünüz.
#Dolayısıyla server çağrı sırasını düşürerek, site açılış hızını arttırmış olursunuz. Böylelikle Parallelize downloads across hostnames’in, yani CDN Kullanımının wordpress site hızlandırma işlemi için oldukça önemli bir faktör olduğunu gösterir.

12: Statik Kaynaklardan Sorgu Dizini Kaldırmak (Remove Query Strings from Static Resources)

GTmetrix ve pingdom’un wordpress site hızlandırma işlemi için sunduğu bir diğer rapor ise Remove Query Strings from Statics Resources
Remove Query Strings from Statics Resources puanınızı yukarıya çekmenin iki yöntemi var birincisieğer w3 total cache eklentisi kullanıyorsanız Performance >> Browser Cachesekmesi General Settings bölümü altıından prevent caching of objets after settings changeseçeneğini deaktif etmeniz.
Remove Query Strings from Static Resources puani yükseltme
Bu seçeneği kaldırmanıza rağmen Remove Query Strings from Static Resources puanınız düşük ise,ikincisive en garanti yöntem olarak sırf bu işlemi yapan, basit, yer kaplamayan, kullanışlı bir eklenti mevcut. Remove Query Strings eklentisini indirin ve wordpress sitenize yükleyip etkinleştirin.
remove-query-eklentisi wordpress site hızlandırma

13: Enable Keep-Alive

Keep Alive: Sitenize gelen bir ziyaretçinin tarayıcısı ile siteniz web serverları arasındaki indirme izinleri için yaptığı mesajlaşmadır.
Keep Alive seçeneğini aktif (enable) etmek, ziyaretçi tarayıcısının sitenizden bir şey indireceği zaman her bir indirme işlemi için sitenizin web serverlarından ayrı ayrı izin alınmasının önüne geçer. Böylece site hızından tasarruf etmiş olursunuz.
Keep Alive seçeneğini Enable etmek için wordpress sitenizin .htaccess dosyasını açın ve #END WordPress satırından hemen sonra aşağıdaki kodu ekleyin.

14: Bağlantı Bildirimlerini Kapatmak ( Trackbacks and Pingbacks )

Diğer bloglardan bağlantı bildirimi almak, wordpress siteleri arasında iletişimi sağlar aslında. Fakat, bu seçeneği aktif tutmak site hızınıza etki edecektir.
Admin paneli Ayarlar >> Tartışma sekmesi altından varsayılan makale ayarlarından diğer bloglardan bağlantı bildirimi almaya izin ver seçeneğini deaktifederek wordpress site hızlandırma işleminin bir basamağını daha tamamlamış olursunuz.
baglanti-bildirimi

15: Diğer WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri (Bonus)

#Kullanmadığınız Temaları Silin: Genelde çoğu wordpress sitesinde deneme amaçlı veya başka sebeplerden dolayı asıl kullanılan temanın yanında bir kaç yedek veya kullanılmayan tema etkisizleştirilmiş olarak duruyor olur. Bu temaları sitenizde yüklü tutmak yerine silmeniz wordpress site hızlandırma işlemine katkı sağlayacaktır.
 Önce kullanmadığınız temaları Görünüm >> Temalar altından belirleyin ve silme işlemini FTP ile sitenizin web serverlarına bağlandıktan sonra, Wp-content >> Themes dizini altından temanın ismini bulup, silin.
siteniz.com/wp-content/themes/twentyeleven.
Yoast Eklentisi “Force Rewrite Titles”: Sayfa veya yazı başlıklarınız arama motorlarında iki kez çıkıyorsa bunun çoğu yerde önerilen çözümü Admin Paneli >> Seo >> Başlıklar & Metalarsekmesi altından başlıkları yeniden yazmaya zorla seçeneğini aktif hale getirmek.
Fakat yoast’ın yaptığı açıklmaya göre, bu seçeneği aktifleştirmek wordpress sitenizi yavaşlatabilir. Yoast aynı yazıda bu seçeneğe alternatif olarak header.php ‘deki title(başlık) elementini aşağıdaki kodla değiştirmemizin yeterli olacağını söylüyor.


<title><?php wp_title(''); ?></title>
WordPress Bileşenleri: Wordpress sitenizin yan panelinde (sidebar) çok fazla bileşen kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederim. Özellikle dışardan eklediğiniz css, js kodları. Sizde yan panelinizdeki bileşen sayısını düşürerek site hız testi yapabilir ve bileşen sayısının site hızınıza kadar etki ettiğini ölçebilirsiniz.
Footer’da Google Haritası Kullanmayın: Google haritaları zaten hali hazırda yavaş dolum süresine sahip bir uygulama. Bunu footer’da veya yan panelinizde gösterdiğinizde, bu sitenizdeki tüm url adresileri için görünür olacaktır ki buda siteniz genelinde yavaşlamaya sebep olacaktır. Google haritasını her sayfanızın altında yada yanında göstermek yerine sadece iletişim sayfasında göstermekte fayda var.
Güncelleme: WordPress eklentilerini ve wordpress sürümünü her zaman güncel tutmanız wordpress site hızlandırma işlemine katkı sağlayacak bir diğer faktördür.

16: Host Seçimi – Doğru Host Firmasıyla Çalısmak

Yukarıda yaptığınız tüm işlemlere rağmen eğer wordpress siteniz hala yavaşsa ve hostunuzla görüştüğünüzde hala ısrarla suçu üstüne almak istemiyor ve size bahaneler üretiyorsa size tavsiyem derhal o hostla ilişkilerinizi kesmeniz ve sitenizi başka bir hosta, hatta direkt benim de hostum olan RWM taşımanız.
#RWM‘un ne kadar hızlı olduğuna blogum referanstır. Ancak yine de verilere dayalı bir çalışma isterseniz buyrun: En iyi Hosting Firması – Türkiye Verilerle İnceleme ki zaten RWM bu çalışmada da ilk sırada gelmeyi başardı…
Yeni host firmanıza karar verdiyseniz ve wordpress sitenizi yeni bir hosta nasıl taşıyacaınızı bilmiyorsanız, WordPress Host Değiştirme başlıklı yazımda nasıl yapacağınızı anlattım.